Tervetuloa Tähtivyöhykkeen sivuille 😀  

Olen Airi Imppola-Lahti, Vantaan Seutulassa asuva diplomivyöhyketerapeutti. Kolmen upean pojan äiti ja kahden ihanan lapsenlapsen mummi. 

Kiinnostukseni vyöhyketerapiaa kohtaan alkoi jo yli kymmenen vuotta sitten, kun ystäväni kehotti minua menemän tuntemalleen vyöhyketerapeutille selkäkipujeni takia. Ystäväni oli saanut apua vyöhyketerapeutilta korvien tinnitukseen. 

Lopulta varasin ajan ja kävin hoidossa. Hoitohuone oli omakotitalossa, se oli rauhallinen ja viihtyisä huone. Kerrottuani selkäkivuistani alkoi hoito ja hoitajan levollinen olemus rauhoitti pian minutkin ja hoito tuntui erilaiselta hierontaan verrattuna, se oli kevyttä ja rentouttavaa. Seuraavana aamuna totesin, että ei tarvinnut yöllä herätä selkäkipuun eikä tarvinnut miettiä “pitäiskö mennä olkkarin nojatuoliin, jos siinä sais asennon, missä vois hetken nukkua ennen aamua”. Hoito auttoi ja normaali perheen arki jatkui.  

Mieleen jäi kuitenkin kytemään hoidosta saatu apu. Niinhän siinä kävi, että näin lehdessä Kairon Instituutin ilmoituksen vyöhyketerapeutti-koulutuksesta ja se oli menoa. Ajattelin käydä ensimmäisen kurssin voidakseni käyttää tietoja ja taitoja lähipiirin hoitamiseen, pian olin käynyt toisen kurssi, kolmannen jne. uusi tieto aina innosti eteenpäin haluamaan tietää lisää tästä kiehtovasta terapiasta. Diplomivyöhyketerapeutiksi valmistuin v.2009 

Päivätyön ohessa tein satunnaisesti ystäville hoitoja. Vuosien mittaan olen kuitenkin säännöllisesti päivittänyt tietojani Kairon Instituutin täydennyskursseilla, mielestäni on tärkeää pysyä ajan tasalla koulutuksessa ja sen muutoksissa. 

Vyöhyketerapian koulutuksessa oli vuosien mittaan tapahtunut kehitystä, hoidon kehittäjän ja Kairon Insituuttin perustajan, Antti Pietiäisen, toimesta. Hoidossa kiinnitetään entistä enemmän huomiota henkilön kokonaisvaltaiseen hoitoon, keho ja mieli kuuluvat yhteen. Nämä asiat kiinnostivat minua ja päätin päivittää tietoni suorittamalla tunnevyöhyketerapeutin tutkinnon. Kurssit ja tentit sekä diplomin näyttökoe on suoritettu ja kun vielä saan tehtyä kirjallisen lopputyön, olen valmis diplomitunnevyöhyketerapeutti.  

Noin vuosi sitten kiinnitin huomiota, että vauvoille tehdään vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa. Olin jo aikaisemmin todennut vyöhyketerapian auttavan aikuisia, joten olin varma, että se toimii myös vauvoille. Menin maaliskuussa 2019 Elonaskeleen järjestämälle hoitoalan ammattilaisille suunnatulle vyöhyketerapeuttiselle vauvahieronta kurssille ja olin sen jälkeen aivan innoissani, hoito toimi ja nopeasti. Meille tuli “harjoitusasiakkaita” ja sain hoidettavakseni pienen tytön. Hoidon alussa hän, 8 vko, piti käsivarret tiukasti kehossa kiinni, sormet olivat tiukasti nyrkissä koko ajan, pää kääntyi vähän oikealle seuraamaa helisevää lelua. Hoidon aikana pikkuneiti tapitti hyvin tarkkaan silmiini ja osoitti tyytymättömyyttä heti, jos kiinnitin äitiin huomiota ja puhuin hänen kanssaan.  Hoidonloppu puolella hänen äitinsä sanoi, että ei ole koskaan nähnyt tyttöä yhtä rentona, nyrkit aukesivat välillä ja kädet heilahtelivat, niskan hoidon jälkeen vauvan pää kääntyi vaivatta puolelta toiselle seuraamaan samaista lelua, kuin aikaisemmin. Nämä heti huomattavat parannukset vauvan olotilassa ovat niitä asioita, jotka tuntuvat joka kerta upeilta. 

Kävin jatkokurssin, missä käsiteltiin haasteellisempia tapauksia ja taas sain vahvistusta hoidon tehokkuudesta. 

Raskausajan hieronta tuntui seuraavaksi hyvältä ratkaisulta, voisin auttaa tulevia äitejä ja vielä syntymättömiä vauvoja hieronnan avulla. Kollegani, joka oli saanut raskausajan hierontaa koko raskauden ajan, kertoi raskausajan ja synnytyksen sujuneen paljon helpommin, kuin edellisen synnytyksen.  

Aika luontevasti seuraava koulutukseni oli imetysohjaajan tutkinnon suorittaminen, kouluttujana toimi WHO:n imetysohjaajakouluttaja, IBCLC Laura Merivirta Imetysohjaajana pystyn auttamaan äitejä imetyksessä mahdollisesti esiin tulevien ongelmien ratkaisussa. 

Olen jäsen vyöhyketerapeuttisen vauvahieronnan ammattilaiset-ryhmässä ja imetysohjaaja, LKL ry jäsen, Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry. jäsen